U četvrtak, 7. juna u 19 časova razgovaraćemo s umetnicima Milicom Milićević i Milanom Bosnićem, koji nastupaju pod imenom diSTRUKTURA, povodom njihove izložbe We are living in a beautiful wOURld – Austria.

We are living in a beautiful wOURld je multimedijalni work in progress projekat (započet 2007.) koji se bavi temama brain-drain-a i migracijama sa bivšeg YU prostora.

Koristeći razne medije i pristupe diSTRUKTURA svojim umetničkim radom skreće pažnju na probleme koji se dešavaju na ovom području, a koji su dostigli svoj vrhunac za vreme ratova devedesetih i nažalost, još uvek traju.

Posebno su zainteresovani kako da mapiraju promene i specifična stanja u društvu ali i u individualnim biografijama, i koliko brzo određene situacije menjaju način na koji razmišljamo. Glavno pitanje koje projekat postavlja je: Kako se lična i javna slika menjaju sa individualnom migracijskom pričom i kako prošlost, evropske politike, ali i finansijske i druge krize deluju na život pojedinca?

Ipak, brain-drain nema samo ekonomske posledice, već utiče i na formiranje društva u celini. Odsustvo intelektualaca, umetnika, preduzetnika, mladih…, vodi ka nedostatku otpora, nedostatku kritične mase koja kreira nešto novo i čini osnovni identitet društva. Upravo ono što u velikoj meri danas nedostaje zemljama koje su nekada bile okupljene pod zajedničkim imenom SFRJ.

U suprotnom, koliko takvi tokovi utiču na osnaživanje civilnog i intelektualnog korpusa zemlje destinacije. U kojoj meri podižu kvalitativno kapacitet društva i sledstveno tome dovode do progresa i blagostanja cele nacije.

Razgovor će voditi Nela Tonković, direktorka Savremene galerije Subotica i kustoskinja ove izložbe.

Ulaz je besplatan.